April wordt een belangrijke maand voor de Tubbergse politiek. Er worden besluiten genomen over drie belangrijke onderwerpen. Een korte toelichting op onze stellingname volgt hieronder:
Glashoes(besluitvorming 26 april 2021)
We zijn al geruime tijd bezig met plannen voor een nieuw duurzaam gemeentehuis. Het moet een plaats worden voor inspiratie, ontmoeting en verbinding, die niet alleen een werkplek biedt aan gemeenteambtenaren, maar ook onderdak biedt aan de bieb, het consultatiebureau, de politie en meerdere zorgloketten. Ook is er plaats voor horeca ingeruimd. De realisatie van het Glashoes moet leiden tot reuring in het centrum van Tubbergen.
Hoewel wij als PvdA fractie al vaker hebben aangedrongen op meer reuring op het raadhuisplein, verwachten we niet dat het voorliggende raadsvoorstel hierover zal leiden tot de gewenste reuring. Bovendien vinden we het voorgestelde gebouw te groot, te weinig flexibel en te duur (tenminste 11 miljoen). We vinden dat er een minder pompeus alternatief moet kunnen worden bedacht dat aanzienlijk minder geld kost en meer reuring oplevert.
Tenslotte zijn we ook teleurgesteld over de wijze waarop het college en een deel van de gemeenteraad het alternatieve plan met een combinatie van Glashoes en een hotel heeft af geserveerd. Het zou in onze ogen een flinke boost hebben kunnen geven aan de plaatselijke middenstand en het toerisme.
Op grond van bovenstaande overwegingen zeggen we als PvdA fractie nee tegen dit raadsvoorstel
Liquidatieplan Soweco(besluitvorming 26 april)
Direct na de viering van het 50-jarig jubileum van Soweco, hebben de wethouders van de 6 gemeenten(Almelo, Hellendoorn, Rijssen/Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) de stekker uit de GR van Soweco getrokken. Nu het liquidatieplan Soweco voor ligt, blijkt dat het niet alleen om de GR(gemeenschappelijke regeling) gaat, maar om de NV Soweco, inclusief de 100% dochters Soflex BV en Perspect BV. Er wordt een nieuwe organisatie opgericht onder de naam NUO door vier gemeenten.
Wij hebben het opheffingsbesluit van Soweco tot het laatst toe bestreden, maar uiteindelijk heeft de meerderheid van de raad (CDA en 3 leden van GB/VVD)hiermee ingestemd. Daarmee is een “eredivisiewaardig” ontwikkelbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om zeep geholpen. Een historische vergissing.
Nadat dit besluit is genomen en onomkeerbaar is geworden, vinden wij het belangrijk dat zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de kennis en ervaring van het Soweco personeel bij het inrichten van de nieuwe organisatie(NUO). Het gemakkelijkst zou wat ons betreft zijn dat de aandelen van de GR Soweco zouden worden overgeheveld naar de NV Soweco. In plaats van een grote ontmanteling zou dan kunnen worden gekozen voor een doorstart onder de naam NUO. Helaas heeft de GR anders gekozen. Men kiest voor een geheel nieuwe organisatie, waarbij slechts twee gemeenten bestuursverantwoordelijkheid nemen(Almelo en Twenterand). Wierden en Tubbergen hebben gekozen voor een dienstverleningscontract en Hellendoorn en Rijssen/Holten hebben het zinkende schip verlaten. (en dan hebben we het nog niet over de flirt tussen Twenterand en Larcom…)
Het spreekt vanzelf dat we als PvdA fractie zeer ontevreden zijn over de wijze waarop ons college en een raadsmeerderheid de belangen van deze doelgroep hebben behartigd. Zij dragen een zware verantwoordelijkheid als het gaat om de toekomst van onze burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij hebben als PvdA fractie hiervoor geen verantwoordelijkheid willen dragen bij het opheffingsbesluit en zullen vanzelfsprekend ook het liquidatieplan Soweco niet steunen.
Schuurwoningen aan de Huijerenseweg(Rood voor rood besluit 20 april 2021)
Ondanks mooie woorden in onze onlangs vastgestelde omgevingsvisie, is het college voornemens om drie grote schuurwoningen toe te staan in het buitengebied van de Huijer, grenzend aan het natuurgebied Schultenwolde. Waar in 2010 de familie Hekwolter of Hekhuis haar agrarische bedrijf beëindigde vanwege de natuur en naar elders vertrok, worden nu drie grote schuurwoningen voor de rijken gerealiseerd. De provincie Overijssel is opdrachtgever, maar de gemeenteraad van Tubbergen moet nog wel een akkoord geven op de bestemmingsplanwijziging.
Als beschermer van het buitengebied hebben we als PvdA fractie aangedrongen op een evaluatie van ons rood voor rood beleid. In afwachting van die evaluatie en mogelijke aanpassing van beleid, zijn we zeer kritisch op alle rood voor rood plannen. Wij vinden het dan ook onvoorstelbaar dat een dergelijk grondgebied, leefgebied voor hazen en reeën, grenzend aan Schultenwolde en natuurgebieden van het Overijssels Landschap, vol geplempt wordt met drie grote schuurwoningen met een inhoud van 1000 m3. Gelukkig zitten we op één lijn met de fracties van GB/VVD en Dorpen Centraal. De vierde en alles beslissende partij, het CDA, heeft zich nog niet uitgelaten over dit raadsvoorstel. We hopen dat hun zorg om het Twentse coulissenlandschap oprecht is en geen “greenwashing” blijkt te zijn.